X

Para politikası duruşu karışık sinyaller vermemeli

Merkez bankalarının bir politika faizi vardır. Bu faiz para politikasının duruşu hakkında ekonomik birimlere bir fikir verir. Para politikası duruşunun değişmesi politika faizinin değiştirilmesi yoluyla olur. Merkez bankaları bu yolla ekonomik birimlerin enflasyon beklentilerini yönlendirmeye çalışırlar.
Bizde sap ile saman karışmış durumda. Para politikasının sıkılaştırıldığı söylendiğinde, politika faizi olarak tanımlanan faizde bir değişiklik yok. Para politikası duruşunun değiştiğini gecelik vadede Merkez Bankası'nın piyasaya verdiği borcun faizinin artmasından anlıyoruz. Merkez Bankası birçok faiz ve vadede piyasaya borç verince, para politikası duruşunu hangi faiz ve vadedeki işlemlerin gösterdiği belli olmuyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi