X

Sürdürülemez dengenin ortasında özel kesim var

2012 yılı programının açıklanmasıyla ekonominin genel dengesindeki eğilimler hakkında rakama dayanan bir fikir edinebildik. Cari işlemler açığının büyüklüğü karşısında bugünkü dengelerin sürdürülebilir olmadığını (sağlıksız olduğunu) herkes kabul ediyor. Ayrıntılara baktığımızda sürdürülemez dengenin ortasında özel kesimi (hanehalkı ve şirketleri) görüyoruz.
Programa göre, 2011 yılında Türkiye ekonomisindeki tasarruf açığının (cari işlemler açığı) milli gelire oranı yüzde 9.2 olacağı tahmin ediliyor. Düşük bir tahmin. Buna rağmen, toplam tasarrufların milli gelire oranı her yıl düşüyor. 2002 yılında toplam tasarrufların milli gelire oranı yüzde 19'a yaklaşmışken, 201 0 yılında yüzde 1 3.9'a geriledi, bu yılda yüzde 13.3'e gerilediği tahmin ediliyor. Büyük bir olasılıkla bu yılki gerileme gerçekleşme bazında daha fazla olacak.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi