X

Amerika ve Avrupa'da para politikasının gidecek yeri kalmadı

Amerika ve Avrupa'da para politikasının daha da gevşetilmesi tartışılıyor. Amerikan ekonomisinin tatmin edici bir büyümeye geçebilmesi için para politikasının gevşetilmesi öneriliyor. Avrupa'da borç krizinin çözümü için para politikasının gevşetilmesi isteniyor.
Aslında, Amerikan Merkez Bankası (FED) da, Avrupa Merkez Bankası (ECB) da para politikalarını zaten gevşetti. 2008 yılı öncesine göre, FED'in bilanço büyüklüğü neredeyse dörde katlandı. ECB'nin bilançosu da iki katından fazla arttı. İki merkez bankası da bilançolarını büyütürken bastıkları para karşılığı elde ettikleri varlıkların kalitesini düşürdü. Daha doğru bir deyimle, iki merkez bankası da uyguladıkları para politikasının işlevini, varlıkların daha düşük kaliteli olması yoluyla para basmak olarak gördüler.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi