X

İstihdamdaki gelişmeler çok olumlu

Ağustos döneminde (temmuz-ağustos-eylül ortalaması) Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 9.2 oldu. Mevsimsel nedenlerle önümüzdeki aylarda işsizlik oranı artacak. Kış aylarında işsizlik oranı belki çift haneli olacak. Aydan aya verilere bakarak istihdam ve işsizlikteki gelişmeleri olumsuz olarak nitelendirmek yanlış. Aksine, istihdam ve işsizlikte birçok ülkeden çok daha olumlu yönde bir ivme yakaladık.
On iki aylık ortalamalar bazında Türkiye'de işsizlik oranı ağustos döneminde yüzde 10.5 oldu. Türkiye'de işsizlik oranı mutlak olarak yüksek. Ama işsizlik oranı aynı bazda 2009 yılının sonbaharında yüzde 14'e kadar çıkmıştı. İki dönem arasında Türkiye'de çalışabilir nüfus 1.6 milyon kişi artarken, işgücündeki nüfus 1.8 milyon kişi arttı. İstihdam edilenlerin sayısındaki artış 2.5 milyon kişiye yaklaştı. Kısacası, son iki yılda istihdam yüzde 12'ye yakın artarken, işsiz sayısı mutlak olarak 700 bin kişiye yakın azaldı. Bu rakamlar küçük değil.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi