X

Almanya Euro'yu kurtarabilir mi?

Euro Bölgesi'nin ekonomik sorunlarının çözümü için Almanya'nın bir şeyler yapması gerektiği yönündeki görüşler giderek ağırlık kazanıyor. Almanya'nın elini cebine atması isteniyor. Kendi ekonomik istikrarını bozmadan Almanya'nın Euro içinde yapabilecekleri kısıtlı. Kısıtlı olduğu geçen hafta piyasalar tarafından hatırlatıldı. Buna karşılık, Euro Bölgesi'ndeki istikrarsızlık da Almanya'nın istikrarına bir tehdit.
Geçen hafta yapılan Alman borçlanma senetleri ihalesinde olağan talebin çok aşağısında bir talep geldi. Almanya'nın borçlanma faizi fırladı. Bugünlerde Euro'nun ve tüm Avrupa'nın en güçlü üyesi olarak görülen Almanya'nın borçlanma faizi, kendi parasını basan İsveç'in borçlanma faizinin 50-60 baz puan üzerinde seyrediyor.
Avrupa'da "borç krizi" çıkana kadar Almanya'nın faizi İsveç'inkinin 50-60 baz puan altındaydı. Kriz bu iki faizi birbirine çok yaklaştırdı. Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun büyüklüğü ve kapsamı genişletildiğinde, İsveç'in faizi 10-20 baz puan kadar Almanya'nın faizinin altına geldi. Geçen haftaki borçlanma ihalesi faiz farkını daha da açtı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi