X

Çift haneli enflasyonla yılı bitiriyoruz

Kasım ayında tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 1.73 çıkınca, son iki ayda yüzde 5.1 enflasyon yaratarak tüm yıl için hedeflenen enflasyon düzeyini neredeyse iki ayda yakalamış olduk. Böyle olacağı belliydi. Merkez Bankası birden fazla hedefin peşinden koşunca, bazı hedeflerin ıskalanması (hem de bilerek) kaçınılmazdı. Ne yazık ki, ıskalanan hedef, Merkez Bankası Yasası'nda "temel" olarak nitelenen hedef oldu.
Yılı çift haneli enflasyonla bitirmemiz kesinleşti. Aralık ayında tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 0.2 veya daha yukarı olması durumunda, 2011 yılı enflasyonu çift haneli olmuş olacak. "Bugün çıkan enflasyon yarın düşer" yaklaşımı çok doğru değil. Çift haneli enflasyon yaşandığı bir ortamda ocak ayında ücret ayarlamaları yapılacak. Hiçbir çalışan enflasyon hedefi gelecek yıl yüzde 5 gibi olacağı için ücret ayarlamalarının da yüzde 5'leri geçmemesi gerektiğine inandırılamaz. Enflasyon hedeflemesinin yol gösterici olma görevi artık daha da zayıfladı, belki de yok oldu.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi