X

Sorun birdi iki oldu

Ekonomi büyüdükçe, cari işlemler açığı artar. Artık bunu herkes öğrendi. Küresel krizin derinleşmesinden az evvel, ekonomik büyüme durma noktasına geldiği halde, ağustos 2008 itibarıyla cari işlemler açığı on iki aylık bazda o dönemin rekorunu kırıp 49.2 milyar dolar olmuştu. Cari işlemler açığının milli gelire oranı da o dönemin rekorunu kırıp 2008 yılının üçüncü ayı itibarıyla yüzde 6.2 olmuştu.
Küresel krizin derinleşmesine tepki veren önde gelen gelişmekte olan ülkelerden biri Türkiye oldu. 2009 yılının ekim ayı itibarıyla cari işlemler açığı 12.2 milyar dolara kadar geriledi. 2009 yılının üçüncü üç ayı itibarıyla on iki aylık bazda ekonomi reel olarak yıllık yüzde 7.9 küçülmüştü. Cari işlemler açığı/milli gelir oranı 2009 yılı sonunda yüzde 2.3 olmuştu.
Ekonomik büyüme ile cari işlemler açığı arasındaki sıkı ilişki otuz yıl önce de riskti, bugün de. Ekonomik büyümenin yüksek olduğu dönemlerde bu risk daha da büyük oluyor. Bu yıl uzun dönemli ortalama büyümenin oldukça üzerinde bir büyüme performansı gösteren Türkiye ekonomisi için cari işlemler açığı risk olarak sıkça dile getirildi. Kredi derecelendirme kuruluşları bu riski öne çıkararak Türkiye ekonomisinin kredi notunu artırmayacaklarını, hatta düşürebileceklerini dahi ima ettiler.
Hem büyüyelim hem de cari işlemler açığı risk olmasın gibi bir yaklaşım gerçekçi değil. Türk Lirası'nın değer kaybı yoluyla dış talebe dayalı büyümeye devam edip cari işlemler dengesini düzeltmek hiç gerçekçi değil.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi