X

Almanya direniyor piyasalar Avrupa Bonosu istiyor

Geçen hafta yapılan Avrupa Birliği liderler zirvesinde alınan kararlar şimdiye kadar alınan kararların en kapsamlısıydı. Piyasaların olumlu tepkisi bir buçuk gün sürdü. Kararların eksikliği tartışılmaya başlandı. Gelinen noktada, çözüm için daha kapsamlı önlemler gündeme getirilirken, bazı çatlaklar da oluşturuldu.
İngiltere'nin vetosuyla Euro sorununa Avrupa Birliği müktesebatı dışında bir çözüm aranması zorunluluğu Avrupa Birliği projesine önemli bir darbe niteliğinde oldu. Fiilen Avrupa Birliği'nde çatlaklar oluştu. Anlaşma içinde anlaşmalar yaparak soruna çözüm bulunması zorunluluğu doğdu. Sonuçta, ana anlaşmanın dışında yapılacak tali anlaşmalar ana anlaşmanın bütünselliğini bozma riskini de beraberinde getiriyor.
İngiltere Avrupa Birliği'ne üye olurken, muhalefet karşı görüşleri gündeme getiriyordu. İktidarın muhalefete verdiği yanıtlardan biri belki de İngiltere'nin en samimi görüşünü yansıtıyordu: "Dışarıda kalarak birliği dağıtamayız." İngiltere'nin son çıkışı bu yaklaşımın uygulamada olup olmadığını sorgulatır nitelikteydi.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi