X

Küresel riskler ve Türkiye

Avrupa'nın ekonomik sorunlarını daha çok konuşacağız. Avrupalı liderler her bir araya geldiklerinde moraller biraz düzelse de, radikal kararların alınması geciktikçe sorunun derinleşip yayılma olasılığı çok büyük.
Sorunun yayılması, bugün sorunlu diye konuşulan ülkelerin dışındaki ülkelerin de sorunlu hale gelmesi anlamına geliyor. Bu ülkelerin başında Belçika ve Fransa geliyor. Sorunun derinleşmesi Avrupa'da dört dörtlük bir bankacılık krizinin çıkması Avrupa ekonomilerinin derin bir durgunluğa (resesyon) girmesi olarak alınmalı.
Bu haliyle dahi, 2012 yılına yönelik olarak Euro Bölgesi ekonomilerinin en fazla yüzde 0.5 büyüyeceği tahminleri yapılıyor. Büyüme tahminleri her gün aşağı yönde güncelleştiriliyor. Dolayısıyla, Euro Bölgesi ekonomilerinin gelecek yıl küçülmesi daha büyük bir olasılık. Soru, küçülmenin ne kadar olacağı. Bu yıl küçülen ülkelere Fransa gibi ülkeler de eklenirse, Euro Bölgesi ekonomilerinin ortalama küçülmesi az olmayabilir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi