X

Kredi büyümesi yavaşladı da ne oldu?

"Cari işlemler açığı daha da kötü olurdu" iyi bir cevap değil.
Geçen yılın sonlarında cari işlemler açığı ile mücadele adına kredi genişlemesinin bu yıl yüzde 25 civarında olması hedeflendi. Teorik ya da pratik temeli pek anlaşılamayan bir yaklaşımla, kredilerin yüzde 25 büyüdüğü bir ortamda cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 6.5 civarında olacağı hesaplandı.
Geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 34 civarında büyüyen kredilerin bu yıl sonu itibarıyla yüzde 25 büyümesi için munzam karşılıklar artırıldı. Bazen açık bazen kapalı bir biçimde bankalar tehdit edildi. Bankacılık otoritesi kredi genişlemesini dizginlemek için bazı önlemler aldı. Gerçekten de, 2 Aralık itibarıyla, geçen yıl sonundaki döviz kurlarıyla, kredi genişlemesi yıl sonuna göre yüzde 27'ye kadar yavaşladı. Ama, ne ekonomik büyüme kayda değer bir yavaşlama gösterdi ne de cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 10'a gelmesi engellenebildi.
Piyasalar bir yolunu bulup kendi bildiğini okudu. Otoriteleri pek takmadı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi