X

Para basmak da kurtarmıyor

Euro dağılmadan önce Avrupa Merkez Bankası (ECB) dağıldı. Aralık ayı başında yapılan Avrupa Birliği ülkeleri liderler zirvesinde çıkan kararlara güvenerek ECB Avrupa bankalarına üç yıl vadeli yüzde 1 faizli borçlanma penceresi açtı. ECB vereceği borçlar için her hangi bir üst limit tespit etmedi.
Merkez bankaları uzun vadeli borç vermez. Merkez bankaları açısından, bankalara verdikleri borcun vadesi ne kadar uzunsa, bastıkları parayı çekmek de o kadar zor ve uzun zaman alır. Uzun vadeli borç verme uygulaması para politikasının esnekliğini zayıflatır. ECB uygulamanın başladığı ilk günde bankalara 500 milyar Euro'ya yakın 3 yıl vadeli borç verdi. ECB'nin bilanço büyüklüğü de zaten 2.5 trilyon Euro'nun biraz altındaydı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi