X

Yıl biterken dünya ekonomileri

2011 yılına Euro Bölgesi krizi damgasını vurdu. Kriz üç yıldır devam ediyor. 2011 yılını diğer yıllardan ayıran özellik soruna kalıcı bir çözümün hâlâ bulunamayıp krizin daha da derinleşip yaygınlaşmasıydı. Euro krizi, yalnızca Euro Bölgesi'nin diğer ekonomilerini tehdit etmekle kalmadı, Euro dışındaki ekonomileri de olumsuz etkilemeye başladı.
2011 yılının bir diğer özelliği gelişmekte olan ülke ekonomilerinin küresel ekonomideki ağırlığının hissedilir bir biçimde arttığının görülmesi oldu. Genel eğilimler aynı kalmakla beraber, birçok açıdan gelişmekte olan ülkeler gelişmişlerden olumlu yönde ayrıştı.
Finansal piyasalar büyük ölçüde beraber hareket ederken, ekonomik büyüme açısından gelişmekte olan ülkeler gelişmişlere göre 3-4 kat daha iyi performans gösterdiler. Buna karşılık, gelişmiş ülkelerde hızlı parasal genişlemeye rağmen, enflasyon bir tehdit olarak ortaya çıkmamışken, gelişmekte olan ülkeler bir yandan gelişmişlerden kaynaklanan olumsuz hava ile ekonomik büyümelerini sürdürmeye gayret ederken, diğer taraftan enflasyonla da mücadele etmek zorunda kaldılar. Birçok gelişmekte olan ekonomide para politikası gevşetildi.
2009 yılında küresel krizin derinleşmesi ile birçok ülke ekonomisi reel olarak küçüldü, enflasyon (Rusya hariç) tüm dünyada düştü. 2010 yılında küresel ekonomi çıkışa geçti. Tablodan da görüldüğü gibi, 2011 yılında büyüme 2010 yılının altında kalırken, enflasyon 2010 yılının üzerine çıktı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi