X

Enflasyondaki eğilimlerin düşündürdükleri

İçinde yaşanan şartlara bakıldığında, aralık ayı enflasyonu çok kötü değil. Yıllık bazda enflasyonun çift haneli rakamlara gelmesi elbette hoş değil. Ama, bunca çalkantıdan sonra aralık ayında ortalama tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 0.6'da kalmış olması sevindirici.
Veriler kurlardan enflasyona geçişin küçümsenecek boyutta olmadığını gösterdi. Aynı zamanda, kurlardan enflasyona geçiş kısa dönemde büyük oranda gerçekleşmekle beraber beklentilerden daha kısa sürdü. Kasım ayında kur sepetindeki yüzde 1.7'ye varan düşüş aralık ayı enflasyonunu rahatlatmış olabilir. Aralık ayındaki yüzde 1.4 kadar artan kur sepeti ocak enflasyonunu zorlayabilir.
Geçen yıl yaşanan kurlardan enflasyona geçiş olgusu enflasyon konusunda Merkez Bankası'nı döviz kurlarına yönelik daha hassas hale getirdi. Baştan beri "bu kadar kur artışı yeter deniyordu," ama veriler yeter demenin yeterli olmadığını, bir şeyler yapılması gerektiğini de gösterdi. Son dönemde Merkez Bankası'nın yoğun bir biçimde döviz piyasasına müdahalesini bu çerçevede de değerlendirmek gerekir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi