X

Euro'nun açmazları

Euro, uygulamada olan bir kur rejiminin başarısızlığı sonucunda doğdu. 1990'lı yıllarda uygulamada olan ECU (European Currency Unit - Avrupa Kur Mekanizması) çöküyordu. Yerine bir şey koymak gerekiyordu. Fransa'nın liderliğinde, ortak bir paraya geçerek Avrupa Kur Mekanizması'nın başarısızlığı Avrupa'nın bütünleşmesine engel olmaktan çıkarılmaya çalışıldı.
Euro yaratıldığında, Euro kullanan 12 ülkenin de kredi notu A ya da daha yukarı düzeydeydi. O dönemde iki önemli hayal kırıklığı yaşanmıştı. Avrupa nın en büyük ülkelerinden İngiltere Euro'ya girmeyi kabul etmemişti. Avrupa Topluluğu'nun ilk 6 ülkesinden biri olan Danimarka da kendi parasını kullanmayı tercih etmişti. Bir anlamda, Danimarka, başkalarına ders olabilecek bir biçimde, çeşitli alanlarda egemenliği paylaşmanın bir sınırı olduğunu beyan etmişti.
Euro'nun kuruluşunda patron hiç kuşkusuz Almanya oldu. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kuruluşunda Alman Merkez Bankası (Bundesbank) model alındı. ECB'nin merkezi Frankfurt oldu. ECB'nin ilk başkanı, "İkincisi Fransız olabilir" vaadiyle, Hollandalı'ydı. Fransa tek paraya geçmek için Almanya'yı ancak bu tavizlerle razı edebilmişti. Fransa bir örnek olamazdı. Tek paraya geçmeden az önce Fransız Merkez Bankası'nın (Banque de France) yasası değiştirilerek para politikası bağımsız hale getirilmişti.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi