X

Kasım verileri yeni bir eğilimi mi gösteriyor?

Kasım ayında cari işlemler açığı 5.2 milyar dolar oldu. Ağustos ve ekim aylarından sonra en düşük açık kasım ayında gerçekleşti. Kasım ayında net dış kaynak girişi 7 milyar doları aştı. Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarından sonra en fazla net dış kaynak girişi kasım ayında oldu. Mart ve nisan aylarından sonra net dış kaynak girişinin cari işlemler açığından daha fazla olduğu üçüncü ay kasım ayı oldu.
Ödemeler dengesi açısından kasım ayı çok olumlu geçti. Yılın diğer aylarında net dış kaynak girişinden daha fazla cari işlemler açığının oluşması, önemli ölçüde kaynağı bilinmeyen döviz girişlerinin (net hata ve noksan) yardımıyla, döviz rezervleri üzerine fazla bir baskı yaratmamıştı. O dönemlerde dahi, Merkez Bankası döviz rezervlerini artırmıştı. Ağustos ayından sonra net hata ve noksanın cari işlemler açığını finanse etme boyutu azaldı. Net dış kaynak girişinin sınırlı olması döviz rezervleri üzerine baskı yarattı.
Kasım ayı bu açılardan diğer aylardan çok farklı oldu. Net dış kaynak girişinin kasım ayında cari işlemler açığından yaklaşık 2 milyar dolar daha fazla olması hem döviz rezervlerinin artmasına neden oldu hem de ay içinde döviz kurları üzerindeki baskıyı ortadan kaldırdı. Kasım ayında aylık ortalama kurlarla, döviz sepeti bir önceki aya göre yüzde 1.7 düştü.
Kasım ayı verileri ödemeler dengesinde yeni bir eğilimin başlangıcını mı gösteriyor?

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi