X

Çalışanın dostu bir kriz geride kaldı


2008 yılının ikinci yarısında derinleşen küresel kriz doğal olarak Türkiye ekonomisini de etkiledi. Krize en hızlı girip en krizi derin hisseden ülkelerden biriydik. Ama, aynı zamanda, krizden en hızlı çıkıp yüksek büyüme oranını yakalayan ülkelerden de biriydik.
Kriz dönemini 2008 yılının son üç ayı ile 2009 yılının üçüncü üç ayı olarak tanımlarsak, bu dönemde milli gelirimiz, bir önceki bir yıla göre, reel olarak yüzde 7.9 azaldı. Ekonomik daralma küçümsenmeyecek boyuttaydı.Türkiye ekonomisi açısından kriz 2009 yılının son üç ayında bitti. Hızlı bir büyüme sürecine girdik. 2010 yılında reel olarak yüzde 9 büyüdükten sonra 2011 yılında da büyüme büyük bir olasılıkla yüzde 8 civarında oldu.

ÜRETİM VE İŞGÜCÜ MALİYETİ
Grafikte imalat sanayinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun oluşturduğu çalışılan saat başı işgücü maliyeti endeksinin tüketici fiyatları endeksi ile reel hale getirilmiş şeklinin üç aylık bazda yıllık yüzde değişmesi ile Milli Prodüktivite Merkezi’nin oluşturduğu çalışılan saat başına üretim endeksinin üç aylık bazda yıllık yüzde değişmeleri veriliyor.
Krizin derinleştiği 2009 yılının ilk üç ayında çalışılan saat başına imalat sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 12.5 kadar düşüyor. Buna karşılık çalışılan saat başına işgücü maliyeti reel olarak bu dönemde artmaya devam ediyor. Üretimdeki düşüş bir anlamda çalışanlara yansıtılmıyor. Saat başına daha az üretilen bir ortamda artan saat başı işgücü maliyetleri üretici birimler tarafından sineye çekiliyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi