X

Yunanistan'ın kurtarılması sonun başlangıcı mı?

Yunanistan'ın borçlarının sürdürülebilir olmadığı iki yıl evvel de biliniyordu. Borçların yeniden yapılandırılması öneriliyordu. Kötü örnek olur diye o dönemde borç yapılandırması kabul görmedi. Çıkmaza girilince, Yunanistan alacaklılarla masaya oturmak zorunda kaldı. Şimdi, sözde özel kesim alacaklıların isteğiyle Yunanistan'ın borçlarının iskonto edilmesi pazarlık ediliyor.
Pazarlığın özel kesim tarafı biliyor ki, Yunanistan iflas ettirilmeyecek. Yunanistan da biliyor ki, özel kesim belli bir iskontoyu kabul etmediği takdirde zararları daha da büyüyecek. Bilek güreşi kesintilerle devam ediyor.
Yunanistan'ın iflas etmesi, özel alacaklılar açısından zararların büyümesi anlamına geliyor. Euro Bölgesi açısından ise, iflas, başta Yunanistan'da olmak üzere Avrupa çapında bir bankacılık krizinin ateşleyicisi olabilir. Kaldı ki, elinde Yunanistan bonosu bulunduran en büyük kurum, Avrupa Merkez Bankası, iflas halinde, karşılığı olmayan para basmış durumunda kalacak. Ek sermaye gereksinimi doğacak.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi