X

Avrupa için kritik günler

Euro krizinde bardağın boş tarafının yanında dolu tarafı da var. Son aylarda ortaya konan bazı çabalar bardağın dolu tarafını daha görünür hale getirdi. Bardağın doluluğunu artırdı. Dört önemli gelişmeden söz edebiliriz.
Amerikan Merkez Bankası'nın Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Avrupa piyasasına akıtılan dolarlar bankacılık sisteminin dolar sıkıntısını giderdi. Avrupa'da bankalar arasında doların günlük faizi Amerika'daki düzeylerine indi. Avrupa'daki hangi bankanın dolar borçlanmasında sıkıntı çektiği dedikoduları son buldu.
Tarih sırasına göre, ikinci ve üçüncü önemli gelişme, aralık ayı içinde yapılan liderler zirvesinde mali birliğe yönelik adımların atılması kararı ile Yunanistan'ın borçlarının gönüllülük esasına göre yeniden yapılandırılması için görüşmelerin başlaması tavsiyesiydi.
Dördüncü önemi gelişme ECB'nin üç yıl vadeli yüzde 1 faiz ile yeni bir borç verme penceresi açıp bu kanaldan bankalara 500 milyar Euro'ya yakın para vermesiydi. ECB'nin bu girişimi Avrupa bankalarının likidite açısından zor duruma düşebileceği olasılığını ortadan kaldırdı. Güven artırıcı bir unsur oldu.
Dört önemli gelişmenin ardından, kendi aldıkları önlemlerin de katkılarıyla İspanya ve İtalya'nın borçlanma faizleri düştü. Çeşitli anketlerde güven endeksleri arttı. Piyasalarda risk iştahı arttı. Geçen yılın son üç ayında Almanya'nın yüzde 3 gibi bir ekonomik büyüme yakalaması moralleri düzeltti. Bunların hepsi bardağın dolu tarafıydı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi