X

Hepsi merkez bankası, ama tepkileri farklı

Son yaşanan kriz temelde gelişmiş ülkelerin ekonomik kriziydi. Kısa sürede tüm dünyayı etkiledi. Şimdi, yeniden gelişmiş ülkelerin krizi olarak devam ediyor. Gelişmiş ülkelerde krizi tetikleyen finans sektörüydü. Finans sektörü reel sektörü çökertti. Sonuçta, artan işsizlik, düşen milli gelir ve kilitlenen finans sektörü ile dört dörtlük bir kriz yaşandı.
1930'lu yılların deneyimlerinin de katkısıyla gelişmiş ülkeler krize para politikalarını gevşeterek tepki verdi. Avrupa'da daha kısıtlı olmakla beraber, Avrupa ve Amerika'da para politikası olabildiğince gevşetildi. Hâlâ da gevşek kalmaya devam ediyor. Gelişmiş ülkelerde para politikasının daha da gevşetilmesi gündemde.
Krizden daha fazla küresel talep kesintisi yoluyla dolaylı bir biçimde etkilenen birçok gelişmekte olan ülkede politika tepkisi farklı oldu. Türkiye, Endonezya ve Güney Afrika gibi ülkeler 2010 yılına kadar para politikasında aşırı bir ek gevşemeye gitmezken, Brezilya'da para politikası göreli olarak daha hızlı gevşetildi.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi