X

Uzun dönemli tasarruf ihtiyacı

Gelişmiş ekonomilerin bugün içinde bulunduğu düşük büyüme, hatta büyüyememe sorununu aşabilmeleri için; Oliver Wyman'ın "Gerçek Finansal Kriz: Finansal Aracılık Neden Başarısız - Finans Endüstrisinin Durumu 2012" raporunda çeşitli öneriler arasında uzun dönemli mali tasarrufların artırılması da sıralanıyor.
Aslında bu öneri farklı nedenlerle Türkiye ekonomisi için de çok geçerli. Gerçekten ihracata dayalı bir büyüme modeli benimsemek istiyorsak, ekonomik büyümemizin yurtdışından borçlanmayla finanse edilmesini azaltmak istiyorsak, uzun dönemli tasarrufları artırmamız gerekiyor.
Uzun dönemli tasarruflar munzam karşılıkları vadeye göre farklılaştırmakla artmaz, bu yolla tasarrufların vadesi uzamaz. Mevduattan alınan stopajı vadeye göre farklılaştırmak da bu işlevi görmez. Yapılması gereken zorunlu tasarrufları artırmaktır.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi