X

IMF artık daha açık ve sert konuşuyor

Yıllık istişare toplantılarından sonra IMF uzmanlarının Türkiye ekonomisi hakkında hazırladıkları rapor alışılmıştan daha açık ve daha sert. IMF uzmanlarının eskiden satır arasında verdikleri mesajlar artık açıkça veriliyor.
IMF'nin tarz değiştirmesinin arkasında birkaç neden var. Birincisi, IMF çok politik davrandığı için eleştiriliyor. Küresel kriz öncesi IMF'nin riskleri yeterince göremediği söyleniyor. IMF de kendini "Gördük, ama hiç kimse üzerine alınmadı" diye savunuyor. Bir anlamda IMF, "Madem satır aralarını okuyamıyorsunuz, mesajlarımızı artık doğrudan vereceğiz" diyor.
Bir diğer neden, Türkiye'nin G-20 üyesi olması. Küresel ekonomik istikrarın gözetilmesi konusunda IMF'ye özel bir görev verildi. IMF, G-20 ülkeleri üzerine periyodik raporlar hazırlayıp G-20 ülkeleri liderleriyle paylaşıyor. Türkiye ekonomisi artık daha fazla göz önünde. Bu raporlardaki Türkiye bölümünü yazanlar, yıllık istişare toplantılarına katılan ve ülke üzerine rapor yazan IMF takımı. Dolayısıyla, IMF takımı Türkiye ekonomisi konusunda çok daha açık olma ihtiyacı duyuyor. Onlar da eskiye göre artık daha fazla göz önünde.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi