X

Enflasyon biraz fazla arttı

Amerikan Merkez Bankası eski başkanlarından Paul Volcker "Merkez bankacılar biraz enflasyon isterlerse, beklediklerinden daha fazla enflasyon bulurlar" der. Son aylarda Türkiye'de de öyle oldu. Enflasyonun birkaç puan artmasına razı olursak, döviz kurlarını ihracatçılarımızın beğeneceği düzeylere getirebileceğimizi düşündük. Kurlar ihracatçılarımızın beğendiği düzeye geldi, ama enflasyon beklenenin epey üzerine çıktı.
Geçen yılı çift haneli enflasyonla bitirdik. Bu yılın ocak ayı itibarıyla da yıllık enflasyon yüzde 10.6 civarına geldi. Önümüzdeki birkaç ay daha yıllık enflasyon çift hanede kalabilir.
"Enflasyon, çıktığı gibi, iner de, heyecanlanmaya gerek yok" denebilir. Büyük bir olasılıkla, yılın ilk üç ayından sonra enflasyon yeniden tek haneye inecek. Ama, enflasyonun çift hanelerde dolaşması enflasyon beklentilerini bozduğu gibi, fiyat artışlarının bir mal grubundan diğerlerine sirayet etme (ikincil etkiler) riskini beraberinde getiriyor. Ücret ayarlamalarının da daha çok geçmiş enflasyona göre yapılması enflasyon dinamiğini daha da karmaşık bir hale sokuyor. Dolayısıyla, enflasyon inmesine iner de, inmesinin maliyeti de beklenenden fazla olabilir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi