X

Zımni devalüasyon çok az

Son iki yıldır kamu açıklarının azaltılması yoluyla Yunanistan ekonomisinin Euro Bölgesi içinde istikrara kavuşturulmasına çalışıldı. Bu kapsamda birçok harcama kalemlerinde kesintiye gidilirken, kamu çalışanlarının ücretleri de çeşitli şekillerde düşürüldü. Vergi gelirlerinin artırılmasına yönelik olarak çeşitli dolaylı vergi oranları artırıldı. Ama, bu önlemler yeterli olmadı. Önlemler hem tam olarak uygulanamadı hem de Yunanistan ekonomisi öngörülenin çok üzerinde daraldı.
Kamu açıklarının milli gelire oranı yüzde 10'un altına indirilemedi. Halbuki, ilk hesaplara göre, 2014 yılında o oran yüzde 3'e gelecekti. Artık o hedefe o tarihte ulaşılması olanaksız. Aynı zamanda borçların milli gelire oranı yüzde 150 düzeyinde istikrara kavuşturulup 2014 yılından sonra tedricen düşürülecekti. Şimdi, bu oran yüzde 160'ı aştı.
Başlarda Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılması kategorik olarak kabul görmemişti. Gelinen noktada, borç azaltılmasına gidilmeden borçların milli gelire oranını düşürebilecek uygulanabilir bir programın oluşturulması olanaksız hale geldi. Üç ayaklı yeni bir program gündeme geldi.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi