X

İki farklı 2011 yılı

2011 yılının ilk yarısı ile ikinci yarısı, ödemeler dengesi açısından gece ile gündüz kadar farklı gelişti. İlk yarıda hızlı ekonomik büyümenin de ateşlemesiyle daha yüksek cari işlemler açığı verdik. Buna karşılık yurtdışından kaynak girişi, cari işlemler açığının üzerinde gerçekleşti.
Yılın ikinci yarısında, özellikle son üç ayda ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla birlikte, cari işlemler açığı birinci yarıya göre daha az oldu. Ama dış kaynak girişi daha da az oldu. Yılın ilk yarısında biriktirilen döviz rezervlerinin neredeyse tümünü yemek zorunda kaldık.
2011 yılının ikinci yarısında ekonomik büyümenin gerektirdiği dış finansman ihtiyacının önemli bir bölümü döviz rezervlerindeki kayıp yoluyla sağlanmamış olsaydı, döviz kurlarındaki yükselme çok daha sert olup ekonomik büyüme çok daha sert düşecekti. Dolayısıyla ekonomik büyümedeki yavaşlamayı sınırlandırmanın maliyeti, yılın ilk yarısında biriktirilen dövizlerin yılın ikinci yarısında yenmesi oldu.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi