X

Yeni yıla durgunlukla girmişiz

İlk aydaki gelişmelere bakarak yılın tümü için bir genelleme yapmak mümkün değil. Ama, dış ticaret verileri yeni yıla durgunluk içinde girdiğimiz izlenimini veriyor. Geçen yılın ocak ayında 9.5 milyar dolar olan ihracatımız bu yıl 10.3 milyar dolar oldu. Buna karşılık, aynı dönemde ithalatımız 16.9 milyar dolardan 17.3 milyara dolara geldi. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre 300 milyon dolar kadar düştü.
Toplam ithalattaki artıştaki yavaşlamanın tamamı tüketim malları ithalatındaki düşüşten kaynaklanıyor. Geçen yılın ocak ayında tüketim malları ithalatı 2 milyar dolar olurken, bu yıl 1.6 milyar dolar oldu. Geçen yılın son üç ayı ile ocak ayının başında döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselişler tüketim talebini, özellikle tüketim malları ithalatı talebini hızlı bir biçimde kesmiş gibi görünüyor.

GALİBA DİBİ BULDUK
Ocak ayının ikinci yarısından sonra döviz kurlarında bir durulma gözlendi. Hatta, döviz kurlarında sınırlı bir düşüş daha yaşandı. Kurlardan enflasyona geçişin sonlarına yaklaşıyoruz. Dolayısıyla, yeni fiyatlarla, döviz kurlarındaki oynaklığın durulmasıyla, iç talep yeniden toparlanma eğilimine girebilecek. Dış kaynak girişinin ocak ayının ikinci yarısından sonra toparlanması da ekonominin yeniden hızlanma sürecine girmesine kaynak sağlayacaktır.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi