X

Büyüme düşmeye devam ediyor

Türkiye ekonomisinde büyümenin en önemli öncü göstergelerinden biri ithalat verileridir. Nisan ayına yönelik ithalat verileri ekonomik büyümenin düşmeye devam ettiği izlenimini veriyor.
Geçen ay yayınlanan ithalat miktar endeksine göre, yılın ilk üç ayında toplam ithalat miktar endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.2 düşmüştü. İthalatımızın içinde önemli bir payı bulunan imalat malları ithalat endeksindeki düşüş aynı dönemde yüzde 4.4 olmuştu.
İthalat yalnızca miktar endeksi bazında değil, nominal dolar değeri olarak da düşmeye devam ediyor. Bu yılın ilk üç ayında toplam ithalat dolar olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.7 düşmüştü. Nisan ayında ise toplam ithalat dolar olarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 düşüş gösterdi. Dolar olarak ithalattaki düşüş yılın ilk üç ayına göre nisan ayında hızlandı.

DÜŞÜK BÜYÜME YÜKSEK DIŞ AÇIKLAR DÖNEMİ
Ekonomik büyüme yavaşladığında dış ticaret açığının düşme eğilimine girmesi Türkiye ekonomisinin en belirgin özelliklerinden biri. Bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 7.4 düşen dış ticaret açığı nisan ayında aynı bazda yüzde 27.3 düşmeye devam etti. Dış ticaret açığındaki düşüş kadar, çok düşük ya da sıfır düzeyinde büyüyen bir ekonominin mutlak dış ticaret açığı da önemli oluyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi