X

Büyümede dibi bulduk mu?

Türkiye ekonomisi yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 3.2 büyüdü. Küresel kriz sonrası yaşanan ekonomik büyüme döneminde en düşük büyüme bu yılın ilk üç ayında gerçekleşti. Geçen yılın ilk üç ayından sonra üç aylar bazında ekonomik büyüme kararlı bir biçimde giderek düşüyor.
Grafikten de görüldüğü gibi, geçen yılın ilk üç ayında yüzde 12'nin üzerinde büyüyen Türkiye ekonomisi (küresel kriz sonrası görülen ikinci tavan) ikinci üç ayda yüzde 9.3, üçüncü üç ayda yüzde 8.4 ve son üç ayda yüzde 5.3 büyümüştü. Büyümedeki düşüşün bir bölümü döviz kurlarının fırlaması ile yaratılan belirsizlik ortamına bağlanabilirken, özellikle bu yılın ilk üç ayında Euro krizinin etkisiyle azalan dış kaynak girişleri ile iç ve dış belirsizlikler büyümeyi ve büyümenin finansmanını zorlaştırdı.

ÖNCÜ GÖSTERGELER
Yılın ikinci üç ayına yönelik bazı veriler ekonomik büyümede dibi bulmuş olabileceğimizi gösteriyor. Bu alandaki öncü göstergelerin en önemlisi ithalat verileri. Petrol fiyatları düştüğü halde mayıs ayında toplam ithalat dolar bazında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 kadar bir artış gösterdi. Mayıs ayında ara malları ithalatı aynı bazda yüzde 7.7 kadar arttı. Mayıs ayı bir eğilimin başlangıcıysa, ithalat verileri ekonomik büyümenin yeniden hızlanma eğilimi içine girdiğine işaret ediyor olabilir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi