X

Sanayide ikinci üç ay çok daha iyi

İmalat sanayii üretimindeki artışın hızlandığı yönünde nisan ayı verilerinden alınan izlenim mayıs ayı verileriyle daha da güçlendi. Bir önceki yılın aynı aylarına göre, nisan ayında yüzde 1.5 artan imalat sanayii üretimi mayıs ayında yüzde 5.8 arttı. İlk üç ay ile karşılaştırıldığında yılın ikinci üç aylık döneminin ilk iki ayında sanayi üretimindeki ortalama artışın daha hızlı olduğu görülüyor.
Nisan ayında ödemeler dengesi finansmanının rahatladığını gözlemiştik. Büyük bir olasılıkla mayıs ayında dış finansman daha da rahatladı. Çeşitli veriler ekonomik büyümenin yeniden hızlanma sürecinde olduğunu, büyümenin yılın ilk üç ayında dip yaptığını gösteriyor. Ekonomik büyümenin yılın üçüncü üç ayında da hızlanmaya devam ettiğini görebiliriz. Sonbahar aylarından sonra ekonomik konjonktürün ne yöne gideceğini yurtdışından kaynaklanan belirsizliklerle şimdiden kestirmek zor.

İÇ TALEP TOPARLANIYOR
Geçen yılın aynı dönemine göre, imalat sanayii üretimi bu yılın nisan ve mayıs aylarında ortalama yüzde 3.7 arttı. Yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre imalat sanayii üretimindeki artış 1.8 olmuştu. Haziran ayı verileriyle beraber yılın ikinci üç ayındaki artışın yüzde 4'ü aşması şaşırtıcı olmayacak.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi