X

Büyümeyle beraber istihdam artışı da yavaşlıyor

Önce istihdam verilerini yorumlarken sıkça yaptığımız bir tespitle başlayalım. Küresel kriz sonrasında Türkiye ekonomisinde büyüme, küresel kriz öncesiyle karşılaştırıldığında çok daha fazla istihdam dostuydu. 2009 yılı sonrasında istihdam hızla arttı. 2010 yılında 1.3 milyon, 2011 yılında 1.5 milyon ek istihdam yaratıldı. Yıllık ortalamalar bazında bu yılın haziran ayı itibarıyla son 12 ayda yaratılan ek istihdam 1.1 milyon oldu.
Ekonominin ek istihdam yaratma kapasitesi bu yıl düştü. İstihdam hâlâ artmaya devam ediyor, ama daha düşük hızda. Hatta şu da iddia edilebilir: İstihdam artışındaki düşüş, ekonomik büyümedeki düşüş kadar sert olmuyor. Artan istihdam hâlâ işsizlik oranının düşmesine yetiyor.
Haziran ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 8'e geriledi. Önümüzdeki birkaç ay daha da gerilemeye devam edecek. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7.4 olurken, kadınlarda yüzde 9.4 oldu. Kadınlardaki istihdam artışı çok hız kesmediği halde, kadınların işgücüne katılımının da hızla devam etmesi nedeniyle işsizlik oranının erkeklere yaklaşması yavaş oluyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi