X

Enflasyon inişte

Kasım ayı enflasyonu beklentilerin oldukça altında gerçekleşti. Beklentiler yüzde 1'e yakındı. Gerçekleşme yüzde 0.4 oldu. Anlaşılan o ki, fiyatları mevsimsellik gösteren ürünler olmasa enflasyon kasım ayında sıfıra yakın çıkacaktı. Buna karşılık, gıda fiyatlarının düşüyor olması enflasyonun daha yüksek çıkmasını engelledi.
Mevsimsel ürünleri dışarıda bırakan tüketici fiyatlarındaki artış, kasım ayında yüzde 0.08 oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunu dışarıda bırakan tüketici fiyatlarındaki endeks ise yüzde 0.56 arttı. Merkez Bankası'nın para politikasının etki alanında olduğunu düşündüğü fiyatlardaki artış ise kasım ayında yüzde 0.9 civarında (H endeksi yüzde 0.92, I endeksi yüzde 0.88) gerçekleşti.
Özetlersek, kasım ayında ortalama enflasyon düşük gerçekleşti. Ama, aylık enflasyondaki düşüklük önümüzdeki aylarda sürdürülemeyebilir. Yine de, 2012 yılı sonunda yıllık enflasyonun yüzde 7'nin altında gerçekleşeceği artık kesinleşti gibi.

DÜŞÜK AMA ÇOK DEĞİL
Kasım ayına yönelik enflasyon verileri ilginç bazı gelişmeleri içeriyor. Gıda fiyatlarının enflasyona olumlu katkısı çok açık. Kasım ayında işlenmemiş gıda hariç tüketici fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 0.64. Bu düzey uzun dönemli yıllık enflasyon ile çok tutarlı. İşlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 0.84 oldu. Bu düzey uzun dönemli yıllık enflasyon düzeyinin oldukça üzerinde. Devletin yönettiği ya da yönlendirdiği mal fiyatları ile gıdayı dışarıda bırakan tüketici fiyatlarındaki aylık artış kasım ayında yüzde 0.97 oldu. Her açıdan bu düzeydeki bir enflasyon çok yüksek.
Kasım ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 6.4'e geriledi. Grafikten de görüldüğü gibi, kasım ayı itibarıyla uzun dönemli enflasyon eğiliminin altına gelen bir yıllık enflasyon söz konusu.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi