X

Bankacılık sektöründe risk ve kâr

Bankalar kârlarını açıkladıkça herkesin gözüne batıyor. Bankaların çok kâr ettiği söyleniyor. Daha da ileri gidilerek bankaların reel sektörü sömürdüğü iddia ediliyor. Aslında, bilgisi olmayıp da fikri bol olan insanların yaşadığı bir ülke olmamız nedeniyle bu çeşit iddialara şaşırmamak gerekiyor. Gerçek sanıldığı kadar basit değil.
Bankaların kârları mutlak olarak bakıldığında yüksek. Ama, kârların göreli olarak yüksek olup olmadığı sermayeye göre ne kadar kâr edildiğine bağlı. Yani, ne koyarsanız onu alırsınız. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye'de bankacılık sektörünün elde ettiği kârlar gayet makul düzeyde, hatta düşük bile. Aşırı bir kârdan söz etmek söz konusu değil.

KÂRLILIK YÜKSEK Mİ?
Bankacılık sektörü sermaye zengini bir sektördür. Sanayi şirketleri ile karşılaştırıldığında, bankaların sermayesi çoktur. Türkiye'de sektördeki 50 bankanın toplam öz kaynakları 500 en büyük sanayi şirketinin toplam öz kaynaklarından daha fazladır. Dolayısıyla, çok sermaye isteyen bir sektörün doğal olarak mutlak kârı da yüksek olacaktır.
2012 yılının kasım ayı itibarıyla mevduat toplayan bankaların toplam öz kaynakları 177 milyar lira olmuş. Yılın ilk 11 ayında bu bankaların toplam kârı 22 milyar liraya yaklaşmış. Mutlak olarak kârlar yüksek. Ama, sermaye ile karşılaştırıldığında o denli yüksek değil. Öz kaynak kârlılığı yüzde 13'ün biraz üzerinde.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi