X

Büyüme daha ivme kazanamadı

Mart ayına yönelik dış ticaret verileri iç talepte henüz kalıcı bir toparlanmanın gerçekleşmediğini gösteriyor. Ocak ve şubat aylarında iç talepte gözlenen canlanma işaretleri mart ayında kaybolmuş görünüyor. Dolayısıyla, mart ayında ithalat ve dış ticaret açığı beklentilerin oldukça altında gerçekleşti.
Eğilimdeki kırılmanın kalıcı olmama olasılığı yüksek. Nisan ve mayıs aylarında yeniden toparlanma işaretleri gelebilir. Ekonomik büyüme performansı bu yıl geçen yılın son 3 ayından daha iyi, ama beklendiği kadar da iyi olmayabilir. Mart ayındaki performans biraz hayal kırıklığı yarattı.

TÜKETİM ARTIŞI HIZLANDI
Geçen yılın aynı ayına göre, bu yılın mart ayında ihracat yüzde 0.3, ithalat ise yüzde 0.6 düştü. Aynı bazda, yılın ilk 3 ayında ihracat da, ithalat da yüzde 5 arttı. Dış ticaret açığı mart ayında yüzde 1.1 düşerken, ilk 3 ayda yüzde 5.2 arttı.
İç talep gelişmelerinin bir göstergesi olan yatırım ve tüketim malları ithalatı mart ayında farklı bir seyir izledi; düştü. Yatırım malları ithalatı yüzde 12.5 düşerken, tüketim malları ithalatı yüzde 17.7 arttı. İlk 3 ayda ise, yatırım malları ithalatındaki artış yüzde 0.6'da kalırken, tüketim malları ithalatı yüzde 12.1 arttı. Tüketimde artış sürerken, yatırım ortamı hâlâ toparlanabilmiş değil. Tüketimdeki gelişmeler yatırım malları ithalatında beklenen toparlanmanın gerçekleşmemesinin geçici olabileceği izlenimini veriyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi