X

İşgücü piyasasının görünümü

Mart döneminde (şubat-mart-nisan ayları ortalaması) Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 10.1 oldu. Geçen yılın aynı döneminde işsizlik oranı yüzde 9.9 olmuştu. Geçen yıla göre işsizlik oranındaki artışın önemli bir bölümü işgücüne katılımın artmasından kaynaklanıyor. İki dönem arasında işgücüne katılan nüfus yüzde 5.1 artarken, istihdam edilen nüfustaki artış yüzde 4.9'da kaldı.
Üçer aylık dönemler itibarıyla baktığımızda, işsizlik oranının geçen yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 10.2'den bu yılın aynı döneminde yüzde 10.4'e yükseldiğini görüyoruz. Büyümenin düşmesi istihdam edilen nüfustaki artışı engelleyen bir etken. Aynı paralelde, işgücüne katılımın da hızlandığı bir dönemden geçiyoruz. Aslında geçen yılın ilk üç ayından bu yana istihdam edilen nüfustaki artış hızlanıyor. Yılın ilk üç ayı itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre, istihdam edilen nüfustaki artış yüzde 4.7 oldu. Buna karşılık, işgücündeki nüfustaki artış da bu dönemde hızlandı ve yılın ilk üç ayı itibarıyla yüzde 5 oldu. İşsiz olan nüfustaki artış da yüzde 7'i aştı.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi