X

Sanayi üretiminde oynaklık devam ediyor

İmalat sanayi üretim endeksi haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.9 arttı. Geçmişte alıştığımız rakamlara göre düşük, ama son on iki aydır izlenen rakamlara göre hiç de fena değil. İmalat sanayi üretimi endeksinin haziran ayı verileri ve yılın ikinci üç ayı ortalaması ekonomik büyümenin ilk üç aya göre daha yüksek, ama mutlak anlamda yıl sonu hedefi olan yüzde 4'ün altında olduğunu teyit ediyor.
Grafikte 2011 yılının başından bu yana takvim ve mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi endeksinin bir aydan diğerine yüzde değişmeleri gösteriliyor. Sanayi üretim endeksi çok oynak, oynak olmaya da devam ediyor. Takvim ve mevsimsel etkilerden arındırılmış endeks bir ay yükseliyorsa, bir sonraki ay düşüyor. İki ay üst üste yükseldiği çok ender. 2012 yılı ile karşılaştırıldığında, 2013 yılının ilk yarısında oynaklığın boyutu azalıyor, ana ortalama çok fazla değişmiyor.
Yılın ikinci üç ayında imalat sanayi üretim endeksi ortalaması geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.8 yükseldi. Aynı bazda yılın ilk üç ayında bu endeksteki artış yüzde 2.7 olmuştu. Takvim ve mevsimsel etkilerden arındırılmış imalat sanayi endeksi de ikinci üç ayda birinci üç aya göre yüzde 1.2 attı. Üretim düzeyi ile milli gelir hesaplarının temeli olan sektörel katma değerler aynı paralelde gitmeyebilse de, bu rakamlar yılın ikinci üç ayındaki ekonomik büyümenin ilk üç aya göre daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi