X

Bizde ne eksik ya da ne fazla?

Amerikan Merkez Bankası (FED) eskisi kadar çok para basmayacak diye tüm dünya mini bir kriz yaşıyor. FED parayı sıkacağını söylemedi. Faizi yükselteceğini de söylemedi. Yalnızca, artık para basma hızını yavaşlatacağını söyledi. Piyasalar çok sert tepki verdiler, vermeye de devam ediyorlar. Piyasalar konuyu fazla abarttılar.
FED'in yarattığı korkudan en büyük darbeyi gelişmekte olan ekonomiler alıyor. Bu ülkelerde hisse senedi fiyatları düşüyor, paraları gelişmiş ülke paralarına göre değer yitiriyor. Bazılarında enflasyon yükseliyor. Büyük bir olasılıkla finans piyasalarında yaşanan kargaşayla gelişmekte olan ülkelerin büyümesi de olumsuz etkilenecek.
Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda merkez bankaları politika faizini artırmak zorunda kaldı. Döviz piyasasına müdahale etme ihtiyacı duydular. Döviz rezervleri bir miktar eridi. Piyasanın FED korkusuna ve döviz piyasasına yapılan müdahalelere tepkisi her ülkede farklı oldu.
Tabloda genellikle Türkiye'nin karşılaştırıldığı bazı gelişmekte olan ülkelerde mayıs ayının son gününden 22 Ağustos'a kadar dolar kurundaki ve yerli para cinsinden hesaplanan MSCI'daki (borsa endeksi) yüzde değişimler veriliyor. Çin, Kore ve Polonya dışında tüm ülkelerde kur artmış. Çin'de döviz kuru kontrol edildiğinden bu ortamda paralarının değer kazanmasına şaşırmamalı. Ama, Polonya ve Kore'de kurun düşmesi yabancı yatırımcıların bu ülkeleri diğerlerinden farklı gördüğünün işareti.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi