X

Dış açıklar ve ekonominin büyüklüğü

Türkiye'nin milli geliri 200 milyar dolar civarındayken dış açıkları makul düzeylerde tutmak oldukça kolaydı. O dönemlerde cari işlemler açığı göreli olarak çok düşüktü. Çünkü, ekonomideki tasarruf oranı 200 milyar dolar civarındaki bir ekonomiyi taşıyabilecek düzeydeydi. Ekonomi reel olarak küçüldüğünde ya da büyümesi sıfıra yaklaştığında cari işlemler fazlası verilirdi. Örneğin, 1989, 1994, 1998 ve 2001 yıllarında Türkiye ekonomisi cari işlemler fazlası vermişti.
Cari işlemler açığı verildiği yıllarda dahi yaz ayları cari işlemler fazlası verilirdi. Çünkü, dış ticaret açığı göreli olarak düşüktü, çoğunlukla turizm gelirleri yoluyla dış ticaret açıkları görünmeyen kalemlerdeki fazla yoluyla finanse edilebiliyordu.

DIŞ AÇIKLAR HEP BİZLE OLACAK
O dönemler geride kaldı. Türkiye ekonomisi artık 800 milyar dolar civarında bir büyüklüğe ulaştı. Aynı zamanda ekonomideki tasarruf oranı da düştü. Hem vücut büyüdü hem de ceket daraldı. Artık vücut bu cekete sığmamaya başladı. Cari işlemler açığının milli gelirin yüzde 10'una dayandığı dönemler oldu. Artık ekonomi reel olarak küçülse dahi, cari işlemler açığı vermeye devam eden bir ekonomi haline geldik. Örneğin, 2009 yılında Türkiye ekonomisi reel olarak yüzde 4.8 küçüldü. Dolar bazında milli gelirimiz 2008 yılında 742 milyar dolarken, 2009 yılında 61 7 milyar dolara geriledi (eksi yüzde 16.8). Ama cari işlemler açığının milli gelire oranı yüzde 2 oldu. Fazla değil, açık vermeye devam ettik.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi