X

Büyüme tekliyor mu?

Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 12.9, ithalat yüzde 3.4 geriledi. Dış ticaret açığı ise yüzde 17 artarak 7 milyar dolar oldu. Açık beklenenin altında gerçekleşti. Beklentilerdeki yanılmanın önemli bir bölümü ithalatın düşüşünden kaynaklandı.
Temmuz ayına yönelik dış ticaret verileri hem ihracatta hem de ithalatta bir kıpırdanma sinyali vermişti. Ağustos ayıyla beraber ele alındığında, yılın üçüncü üç aylık döneminin ilk iki ayında ekonomik faaliyetlerde önceki üç aylara göre bir düşüş olabileceği izlenimi doğuyor.
Mayıs ayından bu yana yaşanan döviz piyasasındaki çalkantıların maliyeti görülmeye başlanmış olabilir. 2012 yılına göre bu yıl dolar bazında milli gelir üretimi çok fazla değişmeyebilir. Ama, dış açıklar dolar bazında geçen yıla göre hatırı sayılır bir oranda artacak. Üç aylık dönemler itibarıyla baktığımızda, dış ticaret açığındaki artış son dört aydır yüzde 20 düzeyinde gerçekleşiyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi