X

Ek parasal sıkılaştırma ne demek, ne işe yarar?

Bugünlerde finans piyasalarında en sık duyulan kavramlardan biri ek parasal sıkılaştırma (EPS). Merkez Bankası önceden hangi tarihlerde EPS yapacağını söylüyor. Bu yolla piyasaların önlerini görmelerine olanak verdiğini düşünüyor. Bu terim döviz fiyatlarının artmaya başlamasıyla icat edildi.

Pratik olarak anlamı şu: Merkez Bankası, EPS uygulayacağı günlerde para politikası faizini artırdım demeden bankacılık sistemine verdiği borç paranın ortalama maliyetini daha önce açıkladığı bant içinde biraz artırıyor. Son yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında bir başka faiz icat edildi. Daha önce para politikasının göstergesi olarak tanıtılan faiz bandının EPS uygulanacağı günler geçerli olmadığı, EPS uygulandığı günlerde bu bandın da üzerinde, Merkez Bankası’nın yıllık yüzde 9 civarında bir faizle bankalara borç vereceği kararlaştırıldı. Yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası 27 ve 30 Ocak günleri EPS uygulayacak. Yani, o günlerde bankaların Merkez Bankası’ndan borçlanmalarının maliyeti yüzde 9 civarında olacak.

İSTİKRARSIZLIK KÖRÜKLENİYOR
EPS uygulamasıyla Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerini yönlendirmeye çalışması gibi bir niyeti olduğunu sanmıyorum. Eğer öyle bir niyetleri varsa, boşuna niyetleniyor. Bu uygulamayla döviz piyasasındaki ateşi düşüreceğini sanıyorsa, Merkez Bankası bu konuda da yanılıyor. Yanıldıkları zaten çok çabuk ortaya çıktı. Haftada birkaç gün ortalama borç verme faizini yüzde 9’a çekip diğer günlerde yüzde 7 civarında borç verme faiziyle döviz piyasasında ateş düşmez.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi