X

Notumuzun görünümü neden negatife döndü?

Geçen hafta sonu S&P BB+ olan kredi notumuzun görünümünü durağandan negatife çevirdi. Kaçınılmaz olmasa da, görünümün negatife dönmesi önümüzdeki dönemde notumuzun düşürülebileceğinin habercisi. Notumuzun düşüp düşmeyeceği büyük ölçüde risk olarak sayılan etkenlerin önümüzdeki dönemde gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine bağlı.
Haberlerde ve yapılan birçok yorumda, S&P'nin ne dediğinden çok, görünümün negatife dönmesinin Türkiye ekonomisini etkileyip etkilemeyeceği üzerinde duruldu. S&P'nin Hazine ile bir anlaşmasının olmaması da not görünümünün olumsuza dönmesinin çok fazla etkili olmayabileceğine neden olarak gösterildi. Çok önemli iki noktayı gözden kaçırıyoruz. Birincisi, uluslararası piyasanın S&P'nin söylediklerine itibar edip etmemesi S&P'nin uluslararası itibarıyla ilgili, not verdiği ülke ile anlaşmasının olup olmadığıyla değil. İkincisi, S&P'nin not görünümünü olumsuza çevirirken saydığı nedenler diğer derecelendirme kuruluşları tarafından paylaşılıyorsa, yakında onlar da not görünümünü negatife çevirebilirler.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi