X

Faiz yarışı yaygınlaşır mı?

Dünkü yazımda kur ve faiz savaşlarından söz etmiştim. Nedenleri ne olursa olsun, gelişmekte olan ülkelerin paraları değer kaybediyor. Çin, parasının değerini bilerek düşürüyor. Bir yandan kurlar yükselirken, diğer yandan gelişmekte olan ülkeler faizleri yükseltmek zorunda kalıyor.

Bir anlamda, gelişmekte olan ülkeler faizleri yükselterek kendilerini diğerlerinden olumlu yönde ayrıştırma peşinde. Bunu Brezilya’nın politikasında açıkça görebiliyoruz. Küresel ekonomileri bekleyen bir başka faiz yarışı gelişmiş ekonomilerde (Euro Bölgesi ve Japonya hariç) söz konusu olabilecek. Henüz bu noktadan uzağız, ama gelecek yıl bu konuyu çok sık konuşuyor olacağız. Gelişmiş ülkelerde politika faizleri arttıkça, gelişmekte olan ülkelerde faizlerin artması yönünde yeni bir baskı oluşacak.

NORMALE DÖNÜŞ
2014 ve 2015 yılları “normale dönüş” yılları olacak gibi görünüyor. Amerika parasal genişlemeyi yavaşlatıyor. Ekonomik büyüme fena değil. İşsizlik oranı düşme eğiliminde. Ama, sorunlar da bitmiş değil. Amerikan ekonomisi normale yaklaştıkça para politikası büyümeden çok enflasyon riskine odaklanmak zorunda kalacak. Geçen yıl parasal genişlemenin ne zaman yavaşlatılabileceği üzerine spekülasyon yapılıyordu. Bu yılın sonlarına doğru da parasal sıkılaştırmanın ne zaman başlayacağı üzerine spekülasyonlar yapılmaya başlanacak. Uzun süre çok düşük faizin finansal piyasalarda oluşturduğu balonların patlamasından ağzı yanan para otoritelerinin bu kez daha dikkatli hareket etmeleri beklenir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi