X

Sanayi üretimi harikalar yaratıyor

İmalat sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre aralık ayında yüzde 7.2 arttıktan sonra ocak ayında yüzde 7.6 arttı. Son üç ayda (kasım-aralık-ocak) imalat sanayi üretim endeksindeki artış bir önceki yılın aynı üç ayına göre yüzde 6.8 artmış oldu. Üç aylık dönemler itibarıyla baktığımızda, bu boyuttaki bir artış en son 2011 yılının son aylarında gerçekleşmişti.
Çeşitli öncü veriler iç talep artışında bir daralmaya işaret ediyor. Sepet bazında Türk Lirası ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30’a yakın değer yitirdi. Son üç ayda (kasım-aralık-ocak) TL’deki nominal değer kaybı bir önceki yılın aynı üç ayına göre yüzde 20’yi aştı. Maliyetler arttı. O halde, sanayi üretimi neden bu boyutlarda artıyor? Bu sorunun yanıtını bulmak zor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi