X

Beklentiler ve yapı bozulunca

2001 krizinden bu yana ileriye dönük beklentiler hiç bu kadar bozulmamıştı. 2006 yılının ortasında Türkiye ekonomisi ters rüzgârla mücadele etmişti. 2008 yılının ortasında derinleşen küresel krizde ters rüzgârlara maruz kalmıştık. Ama bunların hiçbirinde olumsuz beklentilerin ufku bu denli uzun tutulmamıştı. Sonuçta, 2006 yılında da, 2008 yılında da ekonomi çok çabuk toparlanma sürecine girmişti.
Şimdi daha farklı bir dönemden geçiyoruz. Belirsizlikler hem içeriden hem de dışarıdan kaynaklanıyor. İçeriden kaynaklanan belirsizliklerin (yerel, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler ile iktidara yönelik suçlamalar) göreli olarak uzun süreceği beklentisi ağır basıyor. Aynı şekilde, dışarıdan kaynaklanan belirsizlikler (Suriye, Ukrayna, gelişmekte olan ekonomilerin gözden düşmesi) de uzun sürecekmiş gibi görünüyor. Bu ikisi birleşince Türkiye’deki ekonomik birimler, mali piyasalar sakinleşse dahi sakinliğin artık uzun sürmeyeceğini düşünüyor. Piyasalar dalgalanmaya başlayınca, dalgalanmanın hemen bitmeyeceğini düşünüyor.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi