X

Avrupa'da para politikasının açmazı

Avrupa'da deflasyon riski var mı, yok mu? Avrupa Merkez Bankası (ECB) henüz karar veremedi. Bazen yok diyor. Bazen böyle bir riskin çok düşük olduğundan söz ediyor. Bazen de deflasyon riski karşısında hazır olduklarını ifade ediyor. Galiba, ECB'nin para politikası konusundaki karar organı bölünmüş durumda.
Piyasalara sorarsanız, başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi'nde deflasyon riski var ve giderek de artıyor. Bu beklentiyle, ECB "Deflasyon riski yok ya da çok düşük" dedikçe Euro değer kazanıyor. ECB'nin son para politikası toplantısında piyasa deflasyon riskine karşı para politikasının çeşitli araçlarla daha da gevşetileceği beklentisindeydi. Bu beklentiye ECB'den cevap gelmedi. Euro değer kazanmaya başladı. Çok yakında Euro'nun dolar fiyatının 1.40'ı geçmesi hiç şaşırtıcı olmaz.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi