X

İşsizlikte rakam kötü ama gelişmeler iyi

Bu yıl için bir gösterge olmaktan uzak da olsa, geçen yılın son üç ayında ekonomik faaliyetlerin hız kesmediğini işgücü istatistikleri de teyit ediyor. İmalat sanayii üretimi yılın son üç ayında yüzde 4.2 artmıştı. Dış ticaret verileri özellikle yılın son ayında ithalat talebinin devam ettiğini gösteriyordu. İşgücü verileri de istihdamın artış hızında belirgin bir sıçrama olduğunu gösteriyor.
Aralık dönemi itibarıyla işsizlik oranı çift haneye geldi. Bir önceki yılın aralık döneminde yüzde 10.1 olan işsizlik oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 10 oldu. Bir önceki ay yüzde 9.9 idi. Kasım döneminden aralık dönemine işsizlik oranının artması bir bozulma gibi görünse de, ayrıntılara baktığımızda durum kötü değil. Yalnızca aralık döneminde istihdam artışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 olmuş. Halbuki, ekim ve kasım dönemlerinde istihdam artışı aynı bazda yüzde 0.5 civarındaydı. Aralık döneminde istihdam artışında ciddi bir sıçrama söz konusu.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi