X

Cari açık ne kadar düşer?

Son günlerde yeni bir söylev geliştirildi. Geçen yılın son aylarından sonra ekonomik faaliyetlerin iyi gitmediği görülünce, dikkatleri olumlu yöne çekebilmek için “Cari işlemler açığı tahmin edilemeyecek boyutlarda düşecek“ gibi beyanatları daha sık duymaya başladık.
Cari işlemler açığı neden düşer? Cari işlemler açığının en önemli bileşeni dış ticaret açığı olduğuna göre, dış ticaret açığını azaltan her türlü gelişme cari işlemler açığını düşürecektir. Konuya birkaç açıdan bakabiliriz. İç talep düşer, ithalat talebi azalır, dış ticaret açığı geriler. Bir başka yol ithalat talebi azalmasa dahi, ihracatın artmasıyla dış ticaret açığı düşebilir. Üçüncü yol, dış açıkları finanse edebilecek dış kaynak bulamadığımızdan, göreli fiyatlar öyle değişebilir ki, istesek de belli bir düzeyde dış ticaret açığı veremeyebiliriz.
“Cari işlemler açığı tahmin edilemeyecek düzeylere düşebilir” söylevinin arkasında ekonomik faaliyetlerin o denli parlak olmayacağı beklentisi var. Bunun da üzerinde, döviz kurlarının fırlamasıyla ihracatın çekici hale geldiği düşünülebilir. En büyük ticaret ortağımız Avrupa ekonomilerinin biraz canlanıp Türkiye kaynaklı mallara talepleri artarsa, ihracatımız da önemli boyutlarda artabilir. Dolayısıyla, dış ticaret açığı iki koldan (ithalatın daralması ve ihracatın artmasıyla) düşme eğilimine girebilir. Geçen yıl 15 milyar dolara varan altın ithalatının bu yıl aynı düzeylerde olmayacağını da düşünürsek, dış ticaret açığı gerçekten azalabilir. Ama, nereye kadar?

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi