X

İlk üç ayda büyüme düşüyor

Geçen yıl Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüdü. Yılın son dokuz ayındaki büyüme ortalama yüzde 4.4 civarında gerçekleşti. Ama geçen yıl sonuna doğru döviz piyasasında yaşanan çalkantılar, siyasi gerilim ve çalkantıların ocak ayında tavan yapmasıyla hem enflasyon olumsuz etkilendi hem de ekonomik büyüme performansı. Dış ticaret verileri yılın ilk üç ayında ekonomik büyümenin geçen dokuz aya göre ciddi bir biçimde düştüğüne işaret ediyor.
Kamu kesiminin ne yaptığını bütçe verilerine bakarak anlamak artık iyice zorlaştı. 2013 yılının tümünde kamu sektörü yatırım talebi yüzde 23, tüketim talebi ise 6 arttı. Ama 2013 yılı bütçe gerçekleşmelerinden böyle bir eğilimi görmek mümkün değil. Dolayısıyla, bu yılın ilk üç ayında da kamu talebinin büyüme üzerindeki etkilerini bilemiyoruz. Ama özel kesim talebinde bir daralmadan söz edebiliriz.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi