X

Değişen büyüme dinamikleri

Türkiye ekonomisinin büyümesinin çok büyük ölçüde yurtdışından gelen kaynaklara endeksli olduğunu bilmeyen yok. Yurtdışından para geliyorsa (nasıl geldiği önemli değil), Türkiye ekonomisi büyümede rekorlar kırabiliyor. Yurtdışından para musluğu tıkandığında ekonomi reel olarak küçülebiliyor. İlerideki dönemlerde Türkiye ekonomisi ne kadar büyür sorusunu yurtdışından ne kadar kaynak gelir sorusuna yanıt bulmadan yanıtlamak mümkün değil.
Türkiye ekonomisinin bu özelliği değişmiş değil. Değişmekte olduğu yönünde herhangi bir işaret de yok. Dış finansman ve ödemeler dengesi baskıları devam ettiği sürece kredi notumuzun artmayacağını kredi derecelendirme kuruluşları açıkça beyan ediyorlar. Bu anlamda Türkiye ekonomisi köşeye sıkışmış durumda.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi