X

Piyasa zorlaması

Dış piyasalarda uzunca bir süredir Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yeni bir parasal genişlemeye gidip gitmeyeceği tartışılıyor. Benzer bir tartışma Japonya Merkez Bankası (BoJ) için de söz konusu. Her iki merkez bankası geçmişte parasal genişlemeye gittiler. BoJ sınırsız parasal genişlemeye hazır olduğunu açıkladı. Bütün bunlara rağmen, her iki merkez bankası da umduğunu bulabilmiş değil.
Euro Bölgesi’nde ekonomik büyüme geçmişle karşılaştırıldığında çok daha iyi. Enflasyon değil, deflasyon tehlikesi konuşuluyor. Yunanistan’ın geçenlerde ilk kez piyasalardan borçlanabilmesi ve borçlanma ihalesine şaşırtıcı düzeyde talep gelmesi moralleri düzeltti. Ama, büyüme hâlâ zayıf. Enflasyon sıfıra doğru yaklaşmakta. Avrupa’da finans sektörü kendinden beklenen aracılık işlevini görmekten uzak.
Japonya belki de tarihinin en güçlü ekonomiyi canlandırma paketini uygulamaya koydu. Devlet harcamalarını artırdı. Parasal genişlemeyi hızlandırdı. Ama, yıllık yüzde 2 olarak tespit ettikleri enflasyon hedefinden hâlâ çok uzaktalar. Devlet borçları milli gelirlerinin yüzde 200’ünü aştı. Geleneksel olarak dış ticaret dengesinde fazla veren Japonya açık vermeye başladı. Yine de, ekonomide arzulanan kıpırdanma yok. Japonya’da da finans sektörü kendinden beklenen aracılık işlevini görmekten uzak.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi