X

Eski korkularla yaşayamayız

Büyük Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli çerçevesinde özel sektörün yükleneceği projelerde ihtiyaç duyulan dış krediler için devlet garantisi verilmesi tartışılıyor. Tartışılması çok olumlu. Devlet önüne gelen her proje finansmanına garanti vermemeli. Ama özel sektörün üstlendiği hiçbir proje için devlet garanti vermemeli demek de yanlış. Devlet seçici olmalı. Seçerken şeffaf ve hesap verebilir olmalı. Projenin sosyal ve/ veya ekonomik katkısının büyük olması aranmalı. Alt sınır olan 1 milyar TL çok küçük bir rakam. Ticari sır diye kamu parasının nerede ve nasıl kullanıldığını gizlemek ise çok büyük bir yanlış. İstismara çok açık.
Dış krediye devlet garantisi verilmesine karşı çıkanların korkusu ve gördüğü risk, bir gün bütün özel sektör kredilerinin devlet garantisi altına girmesi. Yani, devlet elini verip kolunu kurtaramayacak duruma gelebilir. Geçmişte böyle olmuştu. Devlet garanti vermediği, hatta haberi bile olmadığı dış kredileri üstlenmek durumunda kalmıştı. Şimdi de olabilir. Evet, olabilir. Marifet, böyle olmamasına çalışmaktır.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi