X

Elbise-ayakkabı bahane

Nisan ayında aylık tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 1.34 oldu. Bunun yüzde 70’i giyim ve ayakkabı alt grubundaki fiyatların artışından kaynaklandı. Giyim ve ayakkabı grubundaki fiyatlar nisan ayında ortalama yüzde 13.1 arttı. Yıllık tüketici fiyatları enflasyonu (yüzde 9.4) çift haneye gelmeye çok az kaldı.
Tüketici fiyatları enflasyonundaki yükselişi giyim ve ayakkabı grubundaki fiyat artışlarına bağlayıp rahatlayamayız. Mevsimsel olarak bu gruptaki fiyatlar yeni sezon malların piyasaya girmesiyle mart, nisan ve mayıs aylarında artışa geçer. Bu yılki artışın bir bölümü döviz kurlarındaki artışı da yansıtıyor. Döviz kurlarındaki üç ay önceki artışlar doğal olarak bu gruptaki fiyatlandırma davranışlarını da olumsuz etkiledi.
Fiyatları mevsimsellik arz eden malları dışarıda bırakan tüketici fiyatları endeksindeki aylık artış nisan ayında yüzde 0.37 oldu. Bu rakam geçen yıl nisan ayındaki ortalama tüketici fiyatlarındaki artış paralelinde. Geçen yılın nisan ayında da giyim ve ayakkabı grubundaki fiyat artışları yüzde 12.8 olmuştu.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Finans piyasalarındaki oynaklık 30 Kasım -1 Pazartesi Gelişmekte olan ekonomilere sermaye akımı 30 Kasım -1 Pazartesi Çin parası uluslararası ‘rezerv para’ mı oluyor? 30 Kasım -1 Pazartesi Çin ekonomisinde riskler 30 Kasım -1 Pazartesi Cari açık nereye kada düşer? 30 Kasım -1 Pazartesi